keuken met kookeiland vtwonen, Styling Kim van Rossenberg, Fotografie Sjoerd Eickmans (6)
Gezelligheid en ruimte...

... een eiland keuken

Ontdek de vele voordelen van een kookeiland

Een kookeiland is een populaire keukenopstelling. Het biedt niet alleen extra werk- en opslagruimte, maar ook een centrale plek om te koken, eten en te socializen. Hier lees je alles over verschillende kookeilandontwerpen en ontdek hoe je je droomkeuken kunt creëren.

Wat zit er in een kookeiland?

Echte keukenliefhebbers kunnen tegenwoordig eigenlijk niet meer zonder kookeiland en dat snappen wij wel. Met een eiland keuken realiseer je een keuken waarin echt geleefd kan worden. Je creëert niet alleen een functionele keuken, maar ook een keuken waar familie of vrienden lekker kunnen zitten terwijl jij kookt, of juist na het dineren nog even blijft zitten voor een drankje.

Daarnaast is een eiland een ideale uitbreiding op je huidige keuken. Door apparatuur in het eiland te verwerken, realiseer je een grote werkplek waar uitgebreid gekookt kan worden. Dus kook lekker uitgebreid met een kookeiland die helemaal past bij jouw stijl.

Klassiek moderne keuken huyscollectie pronorm virtinekast kookeiland

Waar moet je op letten bij een kookeiland?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk de afmeting. Hoe groot kan het kookeiland zijn? Een kookeiland past het best in een grotere open ruimte, maar kan soms ook slim gebruikt worden in een juist wat kleinere ruimte. Al met al geldt dat er wel voldoende bewegingsvrijheid moet zijn in de keuken om er lekker in te kunnen koken.

Onze vuistregel is: houdt ongeveer 1 tot 1,20 meter rondom het kookeiland aan als loopruimte. Zo heb je voldoende plek om te bewegen en alle kastjes te openen zonder dat deze elkaar raken of blokkeren.

Huyscollectie keuken met kookeiland

Kookeiland in kleine of grote keuken

Het formaat van het kookeiland verschilt natuurlijk per ruimte. Om te bepalen of een kookeiland past, kun je uitgaan van deze gemiddelde afmetingen. Qua breedte wordt vaak een afmeting tussen de 2,50 en 2,70 meter gehanteerd. Voor de diepte kun je uitgaan van een gemiddelde diepte van 1,10 meter.

Uiteraard past in een grotere keuken ook een groter kookeiland. Hetzelfde geldt voor een kleine keuken. Zijn jouw gewenste afmetingen kleiner dan de genoemde gemiddelden? Geen zorgen, vaak kunnen wij alsnog een klein en smal kookeiland realiseren. Onze adviseurs bespreken dan graag persoonlijk de mogelijkheden die passen binnen jouw afmetingen.

Huyscollectie keuken met kookeiland en bar

Schiereiland keuken

Wat ook erg interessant kan zijn, is een schiereiland keuken. Deze vorm van een kookeiland staat niet volledig los van de keuken, maar zit met de korte zijde vast aan de muur. Zo hoef je dus geen rekening te houden met volledige loopruimte rondom het eiland, maar alleen voor het gedeelte dat los staat van de muur. 

Voeg aan een schiereiland keukenblok een paar barkrukken toe en je realiseert een gezellige zitplaats aan de rand van je keuken.

Voordelen schiereiland 

Naast dat er minder beweegruimte nodig is, heeft een schiereiland nog een voordeel ten opzichte van een los kookeiland. De keukenapparatuur in een schiereiland is vaak eenvoudiger aan te sluiten doordat deze verbonden is met een muur. Zo kun je dus de leidingen en stopcontacten gebruiken die in de muur zitten.

Klassieke keuken uitverkoop landelijk donkere keuken met schiereiland

De indeling van jouw kookeiland

Als je hebt uitgemeten hoe groot je kookeiland kan zijn, is het belangrijk om na te gaan denken over hoe je het eiland wilt gebruiken en welke apparatuur daar dan bij hoort. Wil je een bar aan je eiland? Of juist een tafel gedeelte? Of juist geen zitplekken, maar extra opbergruimte en plek voor een kraan, wasbak en kookplaat? Wil je een afzuigkap boven of in het kookeiland?

Zoals je ziet zijn er veel vragen en mogelijkheden rondom een kookeiland. Welke indeling je ook kiest, onze adviseurs bespreken graag de mogelijkheden die passen bij jouw wensen. Zij kunnen helpen om jouw droom eiland keuken uit te denken. Er zijn namelijk er veel mogelijkheden voor een kookeiland.

houten keuken zwart werkblad

Keukens met kookeiland voor iedere stijl

Elke keuken is anders, maar bij elke stijl past wel een kookeiland. Zo vind je in ons assortiment o.a. zwarte keukens met eiland, landelijke keukens met eiland, open keukens met eiland en moderne keukens met eiland.

Omdat een kookeiland vaak wel de eye-catcher is van de keuken, is het kiezen van de beste materialen belangrijk om de gewenste uitstraling te realiseren. Kies je voor hout? Dan krijg je een natuurlijke uitstraling die je kunt aankleden om zowel een stoere als rustige look te geven.

Kies je voor een strak en moderne uitstraling, dan kom je vaak terecht bij hoogglans of juist mat. Deze stoere moderne look spreekt boekdelen is kan worden voorzien van greeploze fronten. 

Kom langs in onze showroom en bekijk alle keukeneilanden

Wij verwelkomen je graag in onze showroom om eens in het echt te komen kijken naar de kookeilanden. Zo kun je zien hoe kookeilanden worden ingedeeld en krijg je meer een gevoel bij de ruimte die nodig is rondom het eiland om lekker te kunnen bewegen. 

Ook kunnen wij je dan voorzien van persoonlijk advies. Onze adviseurs denken graag met je mee zodat al jouw keukenwensen verwerkt kunnen worden in je kookeiland.

keuken met kookeiland vtwonen, Styling Kim van Rossenberg, Fotografie Sjoerd Eickmans (6)