Waarom moet je je diepvries ontdooien?
Elke keer dat je de vriezerdeur opent, komt er vochtige lucht binnen. Dit vocht bevriest en vormt een laag ijs op de wanden. Hoe dikker deze laag, hoe harder je vriezer moet werken om al je producten koud te houden én hoe minder ruimte je overhoudt voor producten. Volgens Kieskeurig.nl kan een ijslaag van twee millimeter het energieverbruik van een vriezer al met 10% verhogen.
Hoe vaak moet je een vriezer ontdooien en schoonmaken?
De meeste vriezers zonder No-Frost-functie moeten minstens twee keer per jaar worden ontdooid, afhankelijk van de mate van ijsvorming. Als je een oudere vriezer hebt, is het slim om dit vaker te doen – bijvoorbeeld één keer in de drie maanden.
Plan het ontdooien op een moment dat je vriezer toch al bijna leeg is. Na een vakantie of grote boodschappenronde, bijvoorbeeld. Zo hoef je minder producten tijdelijk op te slaan.
Stappenplan voor het ontdooien van je vriezer
Klaar om je vriezer te ontdooien? Doorloop dan de onderstaande stappen:
- Zet de vriezer uit: Haal de stekker uit het stopcontact of gebruik de uitknop van de vriezer. Als je vriezer een alarm heeft, schakel dit uit om irritante piepjes te voorkomen.
- Leg handdoeken en/of een lekbak klaar: Plaats (als je die hebt) een lekbak onder de vriezer en leg dikke handdoeken op de grond om het gesmolten ijswater op te vangen. Leg voor de zekerheid een paar droge handdoeken in de buurt om de natte te vervangen, want er kan veel water vrijkomen.
- Haal alle producten uit de vriezer: Gooi alles weg wat niet meer goed is en bewaar de rest in een koelbox met koelelementen. Vriest het buiten? Dan kun je je producten ook tijdelijk buiten neerzetten. Zorg er echter wel voor dat het eten niet ontdooit. En dit gaat snel in kamertemperatuur. In een kwartiertje is het buitenste laagje vaak al niet bevroren meer.
- Kies een methode om de vriezer te ontdooien: Er zijn verschillende manieren om het aangekoekte ijs snel te laten smelten:
- Natuurlijk: Laat de deur openstaan en wacht tot het ijs vanzelf smelt. Dit is simpel en veilig, maar duurt wat langer. Je bent in dit geval vaak zo’n 3 uur bezig voordat al het ijs is gesmolten.
- Pan met heet water: Plaats een pan of schaal met heet water in de vriezer. Het warme vocht versnelt het smeltproces. Zet de pan op een onderzetter of doek om schade aan de vriezer te voorkomen.
- Ontdooispray: Op zoek naar de snelste manier om je vriezer te ontdooien? Gebruik dan een ontdooispray om het ijs snel los te maken. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Verwijder het ijs: Zodra het ijs begint los te raken, kun je het voorzichtig verwijderen met bijvoorbeeld een houten spatel of plastic ijskrabber. Probeer niet te trekken aan stukken die nog vastzitten, want dit kan de wand van de vriezer beschadigen.
- Maak de vriezer schoon: Is de vriezer leeg en al het ijs ontdooid? Meng dan warm water met soda of gebruik een speciaal schoonmaakmiddel. Reinig de wanden, de laden en de rubbers van de deur grondig. Maak de vriezer vervolgens goed droog, zodat er geen nieuwe ijsvorming ontstaat.
- Ruim de vriezer opnieuw in: Zet de vriezer weer aan en wacht tot hij op de juiste temperatuur is (-18°C). Plaats de producten overzichtelijk terug, bijvoorbeeld in bakjes of op categorie. Gebruik labels om je vriezer écht overzichtelijk te houden.
Zo voorkom je ijsvorming
Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Met deze eenvoudige tips houd je je vriezer zo lang mogelijk ijsvrij:
- Controleer de deurafdichtingen: De rubbers rondom de deur spelen een grote rol in het voorkomen van ijsvorming. Als deze niet goed afsluiten, kan warme lucht binnendringen, waardoor er ijs ontstaat. Maak de rubbers daarom regelmatig schoon met een doekje en wat warm water. Als ze beschadigd of versleten zijn, kun je ze laten vervangen.
- Gebruik luchtdichte verpakkingen: Losse producten zorgen voor meer vocht in de vriezer. Kies daarom voor luchtdichte zakken of dozen. Niet alleen blijft je vriezer dan schoner, maar ook de kwaliteit van je voedsel wordt beter behouden.
- Open de deur zo kort mogelijk: Elke keer dat je de deur opent, komt er warme lucht binnen. Probeer daarom snel te pakken wat je nodig hebt en probeer te onthouden waar alles ligt. Zo hoef je minder lang te zoeken.
- Vermijd warme producten: Als je eten invriest terwijl het nog warm is, komt er extra vocht vrij in je vriezer. Laat je gerechten daarom altijd eerst afkoelen voordat je ze invriest.
Hoe kies je de juiste vriezer voor jouw keuken?
Goed nieuws! Is het tijd voor een nieuwe vriezer of koel-vriescombinatie, dan hoef je je waarschijnlijk geen zorgen meer te maken over het ontdooien. De meeste moderne vriezers (van bijvoorbeeld Miele, Siemens, Bosch, AEG en meer) hebben een No Frost-systeem dat ijsvorming voorkomt door vocht uit de vriezer te verwijderen.
Maar waar moet je dan wel op letten? Houd bij het kiezen van een nieuwe vriezer de volgende punten in gedachten:
- Inbouw of vrijstaand: De keuze tussen een inbouw- en een vrijstaande koelkast en/of vriezer hangt af van de stijl van je keuken en de beschikbare ruimte. Kies je voor inbouw? Dan wordt je vriezer of koel-vriescombinatie netjes weggewerkt achter een kastdeur. Dit geeft een strakke, uniforme look. Vrijstaande vriezers of koel-vriescombinaties bieden dan weer meer flexibiliteit en zijn in veel verschillende formaten beschikbaar. Heb je een bijkeuken of veel extra ruimte? Dan kan een vrijstaande vriezer een prima keuze zijn.
- Energielabel: Het energielabel heeft een enorme invloed op het verbruik van een vriezer. Volgens apparaatverbruik.nl kan een 20 jaar oude vriezer bijvoorbeeld jaarlijks tot wel 475 kWh verbruiken, terwijl een nieuwer tafelmodel met energieklasse C al rond de 110 kWh per jaar zit. Ga je voor een A-label? Dan verbruik je nog minder. Een voordelig label is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.
- Functionaliteiten: Kies de functionaliteiten die bij jouw wensen en leefstijl passen. Moderne vriezers en koelkasten zijn voorzien van technologieën die je keuken praktischer maken. Denk aan de hierboven genoemde No Frost-technologie, waarmee ijsvorming automatisch wordt voorkomen. Daarnaast gaan slimme koelkasten van Siemens, Miele, Bosch of andere vooruitstrevende merken nog een stap verder met functies zoals verstelbare temperatuurzones en systemen zoals hyperFresh, die je voedsel langer vers houden.
- Formaat: Hoeveel vriesruimte je nodig hebt, hangt af van je huishouden en gewoonten. Heb je een groot gezin, kook je graag meerdere maaltijden in één keer of doe je boodschappen voor een langere periode? Dan is een ruime vriezer een goede keuze. Woon je juist alleen, ga je vaak uit eten, of bewaar je je restjes meestal niet, dan is een klein tafelmodel waarschijnlijk meer dan genoeg. Let ook op de indeling van de vriezer. Modellen met lades en opbergvakken helpen je om je voorraad overzichtelijk te houden.
![Grote vriezer](https://huysinc.nl/hs-fs/hubfs/Asset%20Huysinc/image4.png?width=1516&height=734&name=image4.png)
Ben je op zoek naar de perfecte koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie voor jouw keuken? Bezoek onze showroom voor keukeninspiratie en ontdek welke koelkast of vriezer het beste bij jouw keuken of bijkeuken past. Onze adviseurs helpen je graag bij het maken van de juiste keuze, afgestemd op jouw wensen en keukeninrichting.
Meer tips voor het optimaal inrichten van je keuken? Lees dan verder in ons blogoverzicht.