Hoe maak je je vaatwasser schoon? Tips voor onderhoud en reiniging

Miele vaatwasser
Huysinc_Keuken adviseur_Jannick

Jannick

Keukenadviseur

Je vaatwasser zorgt dagelijks voor schone borden, glazen en bestek. Maar wist je dat dit handige apparaat zelf ook regelmatig onderhoud nodig heeft? Vet, etensresten en kalkaanslag kunnen zich ophopen, waardoor de prestaties verminderen en je vaat steeds minder goed schoon wordt. In deze blog lees je hoe je je vaatwasser grondig schoonmaakt en in topconditie houdt.

Waarom is een schone vaatwasser belangrijk?

​​Een goed onderhouden vaatwasser zorgt niet alleen voor schone vaat, maar voorkomt ook nare geuren, verstoppingen en slijtage. Opgehoopt vuil en kalkaanslag kunnen de prestaties verminderen, waardoor er uiteindelijk vuil op de vaat blijft zitten. Door je vaatwasser regelmatig schoon te maken, verleng je de levensduur, bespaar je reparatiekosten en zorg je dat er geen vuil op je borden, glazen en bestek zit.

Hoe vaak moet je een vaatwasser reinigen?

​​Of je nu dagelijks een volle vaat draait of je vaatwasser minder vaak gebruikt – een goede reiniging blijft belangrijk. Hoe vaak je je vaatwasser schoonmaakt, hangt af van het gebruik. Over het algemeen geldt het volgende advies: 

  • Wekelijks het filter en de sproeiarmen reinigen.
  • Maandelijks een intensieve schoonmaakbeurt uitvoeren met een ontvetter of reinigingsmiddel.
  • Elk half jaar de rubbers en verborgen onderdelen grondig controleren en schoonmaken.

Vaatwasser ontvetten

Veel moderne vaatwassers zijn uitgerust met speciale reinigingsprogramma's om kalk en vet uit de machine te verwijderen. Dit zijn een aantal voorbeelden:

  • Machine Care van AEG: Dit programma van AEG verwijdert kalkaanslag en vettige etensresten uit de vaatwasser. Na ongeveer 60 afwasbeurten detecteert het apparaat de behoefte aan reiniging en toont het bericht ‘Voer MachineCare uit’ op het display.​
  • Intensief programma van ATAG: Sommige merken adviseren om wekelijks een intensief programma te draaien. Eén daarvan is ATAG. Het Intensief programma van ATAG gebruikt hogere temperaturen om vetresten effectief weg te spoelen en verstoppingen te voorkomen. ​
  • Zelfreinigend programma van Pelgrim: Dit programma van Pelgrim kun je draaien (zonder vaat in de machine) met normaal vaatwasmiddel, citroenzuur of een speciale vaatwasserreiniger. Net als de bovenstaande programma’s is het ontworpen om vet- en kalkresten uit de machine te verwijderen. 

Voor optimaal resultaat kun je gebruikmaken van een speciale vaatwasmachinereiniger. Deze koop je gewoon bij de supermarkt en kun je gebruiken tijdens de maandelijkse reiniging. Gebruik het middel alleen voor de reinigingswasbeurt zonder vaat in de machine.

- Tip!

Green vaatwasser van ATAGFilter schoonmaken

Het filter is het hart van je vaatwasser. Het vangt etensresten op en voorkomt verstoppingen. Raakt het filter echter verstopt, dan kan je vaatwasser minder goed werken. Gelukkig is het schoonmaken van een filter zo gebeurd. Dit is hoe je dat aanpakt:

  1. Haal het filter voorzichtig uit de bodem van de vaatwasser. Meestal zit dit in een draaibaar component.
  2. Spoel het filter grondig af onder warm water. Gebruik een zachte borstel om hardnekkig vuil en vetresten te verwijderen.
  3. Controleer meteen de afvoeropening op opgehoopt vuil en etensresten. Een verstopping kan ervoor zorgen dat het water niet goed wegloopt.
  4. Maak met een vochtige, zachte doek ook de hoeken en randen rondom het filter schoon. Hier blijven vaak restjes achter die je niet meteen ziet.
  5. Plaats het filter weer terug en zorg dat het stevig vastklikt. Een loszittend filter kan de werking van je vaatwasser beïnvloeden.

Door dit wekelijks te herhalen, blijft je vaatwasser in topvorm en kun je blijven genieten van een hygiënische vaat.

Sproeiarmen schoonmaken

Klaar met het filter? Kijk dan ook eens naar de sproeiarmen. De sproeiarmen spuiten water rond in de vaatwasser om de vaat schoon te spoelen. Raken de kleine gaatjes in de arm echter verstopt, dan komt het water niet meer op alle plekken terecht.

Het controleren en schoonmaken van de sproeiarmen werkt als volgt: 

  1. Haal de sproeiarmen voorzichtig los (meestal kun je deze omhoog trekken of losdraaien).
  2. Spoel ze grondig af onder de kraan en prik de gaatjes door met een tandenstoker om achtergebleven vuil te verwijderen.
  3. Controleer of er geen kalk- of vetresten in de openingen zitten. Eventueel kun je de sproeiarmen even laten weken in een mengsel van water en schoonmaakazijn om hardnekkige resten los te maken.
  4. Plaats ze terug en draai ze even rond om te checken of ze soepel kunnen bewegen.

Deur en deurrubbers schoonmaken

De deurrubbers zorgen ervoor dat je vaatwasser goed sluit, maar kunnen ook vocht en vuil vasthouden. Hierdoor kunnen nare geuren of zelfs schimmel ontstaan.

Maak de rubbers wekelijks schoon door ze af te nemen met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Zo voorkom je dat vuil zich ophoopt.

Controleer de rubbers daarnaast twee keer per jaar extra grondig. Gebruik een zachte borstel om hardnekkig vuil te verwijderen en kijk of de rubberen randen nog soepel en intact zijn. Beschadigde rubbers kunnen lekkages en een slechtere werking van je vaatwasser veroorzaken.

Veelgemaakte fouten bij het schoonmaken van de vaatwasser

Het lijkt misschien eenvoudig, maar bij het reinigen van de vaatwasser worden regelmatig fouten gemaakt. Dit zijn een aantal valkuilen die je beter kunt vermijden:

  • Afwasmiddel in plaats van vaatwasreiniger gebruiken: Gewoon afwasmiddel kan te veel schuim veroorzaken en je vaatwasser beschadigen. Gebruik altijd een speciaal reinigingsmiddel.
  • Koud water gebruiken voor schoonmaakbeurten: Vet en etensresten lossen beter op bij hoge temperaturen. Spoel filters en sproeiarmen daarom af met warm water.
  • Het reinigingsprogramma draaien met vaat in de vaatwasser: Als de rekken te vol zitten tijdens een reinigingsprogramma, kan het water niet overal goed bij. Maak de vaatwasser altijd leeg voordat je een schoonmaakcyclus start.

Wil je écht zeker weten dat je goed zit? Bekijk dan de website of handleiding van je vaatwasser. Hier staat precies in beschreven wat je wel én niet moet doen om het apparaat efficiënt schoon te maken. 

Vaatwasser AEGHoe kies je de juiste vaatwasser?

Een vaatwasser gaat gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar mee. Merk je dat je vaat niet meer goed schoon wordt, de machine meer lawaai maakt of er water blijft staan? Ook lekkages, roestvorming of slecht sluitende rekken kunnen tekenen zijn dat je vaatwasser aan vervanging toe is. Oudere modellen verbruiken bovendien vaak meer energie en water dan moderne, efficiënte varianten.

Is het tijd voor een nieuwe vaatwasser? Let dan op:

  • Energieklasse: Een zuinige vaatwasser (bijvoorbeeld energielabel A of B) bespaart energie en water.
  • Geluidsniveau: In een open keuken is een stille vaatwasser (40-45 dB) ideaal.
  • Capaciteit: Een vaatwasser met ruimte voor 12-14 couverts (setjes eetgerij) is geschikt voor grotere huishoudens.

Slimme vaatwassers

Wist je dat er inmiddels ook slimme vaatwassers bestaan? Hieronder vind je een aantal geavanceerde functies die je in moderne vaatwassers kunt vinden:​

  • Bediening op afstand: Met behulp van wifi kun je je vaatwasser starten, pauzeren of het programma aanpassen via een app op je smartphone of tablet — waar je ook bent.
  • Automatische programmaselectie: Slimme sensoren detecteren de hoeveelheid en vuilgraad van de vaat en kiezen automatisch het meest geschikte programma voor een optimaal resultaat. ​Een mooi voorbeeld hiervan is de QuickSelect-functie van AEG.
  • Integratie met spraakassistenten: Veel slimme vaatwassers zijn compatibel met spraakassistenten zoals Amazon Alexa en Google Assistant. Zo kun je ze bedienen met eenvoudige spraakopdrachten. ​
  • Onderhoudsherinneringen: De app kan je informeren wanneer het tijd is voor onderhoud of wanneer je vaatwasser moet worden schoongemaakt. Je hoeft dit dus zelf niet meer bij te houden. 

Op zoek naar de perfecte vaatwasser?

Ben je toe aan een nieuwe vaatwasser die perfect aansluit bij jouw wensen en de stijl van je keuken? Bij Huysinc vind je een uitgebreid assortiment aan moderne en energiezuinige vaatwassers. Ga je voor een vrijstaande vaatwasser of laat je een vaatwasser inbouwen? Laat je inspireren door de blogs in ons blog-overzicht en ontdek handige tips voor het onderhoud en de keuze van de juiste vaatwasser.

Wil je de verschillende modellen in het echt bekijken en persoonlijk advies ontvangen? Bezoek dan onze showroom in Waardenburg, waar onze deskundige adviseurs klaarstaan om je te helpen.

Maak een afspraak en ontdek welke vaatwasser het beste bij jou past!

Meer artikelen

Inductie kookplaat Miele
Kookplaat schoonmaken: tips voor inductie, gas en keramisch

Waarom is het schoonmaken van je kookplaat belangrijk?

Stel je voor, je laat een pannetje warme chocomel even op de kookplaat staan en raakt afgeleid. Voor je het weet, borrelt het over ...

- Keukens Apparatuur
Kinderen die hun hanen wassen
Je kraan schoonmaken: handige tips

6 praktische tips voor iedere kraan

Klaar om aan de slag te gaan? Met deze tips blijft je kraan een blikvanger in je keuken of badkamer:

- Keukens
Keuken adviseur Marcel

Benieuwd welke type vaatwasser het beste bij jou past?

Onze adviseurs staan voor je klaar

Maak een afspraak