Landelijke klassieke schroder keuken met wijnkoeler
Licht en open...

...een landelijke keuken.

Maak direct een afspraak

Wat kenmerkt een landelijke keuken?

Een landelijke keuken is een keuken met karakter en een rustieke sfeer. Dit wordt gecreëerd door de materialen zoals hout, steen of metaal die veel gebruikt worden binnen deze stijl. Daarnaast is het vaak ook nog eens het middelpunt van het huis. De keuken wordt echt gebruikt als een plek waar wordt geleefd. Dit omdat de keuken een gezellige en warme sfeer heeft.

Stoere landelijke keuken met karakter

In een landelijke keuken wordt vaak gebruik gemaakt van veel hout, steen, aardetinten, rustieke accenten. Al deze materialen zijn natuurlijke materialen die ervoor zorgen dat de keuken een uniek en stoer karakter krijgt.

Een manier om een landelijke uitstraling te creëren is door gebruik te maken van een hout als materiaal voor bijvoorbeeld de kastdeuren. Combineer dit met een keukenblad of achterwand van steen om een stoere landelijke keuken te realiseren.

Een tegelvloer van steen wordt ook steeds vaker gebruikt omdat het niet alleen goed past binnen deze stijl, het is ook nog eens duurzaam en gaat lang mee.

De beste opstelling voor een landelijke keuken

In principe kan een landelijke keuken natuurlijk in elke opstelling gerealiseerd worden. Denk bijvoorbeeld aan een rechte opstelling, een L-vorm, een U-vorm keuken of een parallel opstelling.

Toch zien wij als trend bij dit type keukens dat er vaak wordt gekozen voor een landelijke keuken met kookeiland.

Bekijk alle opstellingen
Landelijke witte keuken met greep en donker werkblad

Landelijke keuken met kookeiland

Typerend voor een landelijke keuken is dus een groot kookeiland. We zien vaak de er wordt gekozen voor een lang eiland met aan één kant plek voor barstoelen. Naast extra zitgelegenheid, biedt een kookeiland ook meer ruimte om te koken of te bakken. Het kookeiland biedt extra ruimte voor het bereiden van eten terwijl er toch ruimte achter (of eromheen) overblijft voor mensen die aan het eiland zitten.

Schröder woonkeuken met kookeiland landelijk

Inspiratie landelijke keuken

Styling van een stoere landelijke keuken

Bij het creëren van een stoere keuken gaat het ook om de details. Voor de aankleding van de keuken kun je bijvoorbeeld kiezen voor vintage of antieke accessoires. De beste accessoires zijn toch vaak wel degene met een hint van hout, steen of metaal om toch de trend van de gehele keuken te volgen.  

Maar ook warme kleuren als (donker)rood, bruin of oranje maken de ruimte af. Deze kleuren zorgen ervoor dat de keuken net iets meer huiselijk aanvoelt. Tot slot kun je ook patronen of texturen toevoegen en de keuken voorzien van genoeg planten om zo wat extra groen en leven toe te voegen.

Landelike zwarte keuken met kader

De voor- en nadelen van een landelijke keuken

Voordelen

Een landelijke keuken heeft een warme uitstraling en een uitnodigende stijl die perfect is voor gezelschap om lang te kunnen tafelen. De stijl is gericht op comfort en gezelligheid, wat ervoor zorgt dat er altijd een relaxte sfeer hangt in de keuken. Erg prettig na een lange dag werken.

  • Natuurlijke materialen zoals hout, steen of metaal
  • Zwarte of aardetinten accenten zorgen voor een stoere, maar warme uitstraling
  • Vaak voorzien van een kookeiland voor extra zitplek en werkruimte
  • Uitnodigend om eens lekker te tafelen door de ontspannen sfeer

Nadelen:

Vaak in een landelijke keuken niet gericht op elegantie of luxe. Het moet dus wel passen binnen je huidige interieurstijl. Er zijn vele soorten landelijke stijlen, maar veel ervan zijn toch wel gedurfd en rustiek. Een keuken in deze stijl voelt wel meer aan als een plek waar écht wordt geleefd dan vele andere stijlen. Dit kan juist ook een positief punt zijn, als dit past bij de sfeer van het huis. Maar wanneer je toch voor een moderne, strakke uitstraling wilt gaan, is deze keukenstijl minder geschikt. 

  • Geen strakke lijnen die de keuken een luxe uitstraling geven
  • De keuken voelt aan alsof er wordt geleefd wat wel moet passen bij het interieur
houten meubel passend bij je houten keuken