Een houten keuken: robuust, stoer of juist warm en open?

houtlook keuken van Huysinc
- Keukens
Wij kunnen je gelukkig maken met talloze houten keukens in verschillende stijlen, maten en kleuren. Kleuren? Ja, dat lees je goed. Hout is er bijvoorbeeld in donker, licht maar ook zwart! Ontdek alle mogelijkheden en tips waar je op kan letten bij het uitzoeken van jouw houten droomkeuken.

Houten keukens

Een houten keuken kan veel verschillende uitstralingen hebben. Dit is geheel afhankelijk van het gekozen type hout en verdere aankleding van de keuken.

Zo kun je eenvoudig een stoere en rustieke uitstraling creëren door massief hout of steigerhout te gebruiken en dit te combineren met materialen als steen en zwarte keuken accessoires. Of voeg een kookeiland toe om een houten keuken met eiland te realiseren waar je alle ruimte hebt om lekker te koken.

Je kunt juist ook voor warm en knus gaan. Eikenhout is hier ideaal voor omdat dit soort hout een lichte en open uitstraling heeft. De unieke kleur van eikenhout zorgt voor een warm gevoel. Het is niet voor niets een van de populairste houten keuken stijlen.

Moderne keuken met blad dat doorloopt naar de achterwand

Eikenhout keuken

Eikenhout is populair om diverse redenen. De uitstraling van een volledig houten keuken is warme en geeft een knusse sfeer en heeft ook een excentriek karakter. Vroeger was deze stijl veel te vinden op het platteland, maar tegenwoordig ook in prachtige nieuwbouwwoningen.

Bij eikenhout wordt er al snel gedacht aan een licht houten keuken in een landelijke stijl, maar niets is minder waar. Eikenhout is ook goed te gebruiken in een meer industriële stijl, om een stoere donker bruine keuken te realiseren bijvoorbeeld.

Voordelen van eikenhout:

 • Sterk en duurzaam
 • Erg bewerkbaar en makkelijk te repareren bij beschadigingen
 • Beschikbaar in zowel een lichte als donkere tint
 • Te gebruiken in verschillende keukenstijlen

Eikenhout keuken

Soorten houten keukens 

Er worden keukens gemaakt van bijna elke denkbare soort hout. Eikenhout is verre uit de meest gebruikte houtsoort. Deze hout variant is namelijk goed te bewerken en gaat lang mee. Naast eiken zijn er nog vele andere soorten.

Zo worden er keukens gemaakt van:

 • Eikenhout
 • Notenhout
 • Essenhout
 • Steigerhout
 • Massief hout
 • Teakhout
 • Gerecycled hout

Elke hout variant heeft zijn eigen kenmerken en unieke uitstraling. Zo is essenhout licht van kleur, maar ook voorzien van een duidelijke houtstructuur. Hierdoor is het vol van karakter en ideaal om te combineren met stoere materialen zoals bijvoorbeeld een werkblad van steen of beton voor een stoere houten keuken.

Notenhout daarentegen heeft een mooie (donker) bruine kleur en is voorzien van een fijn strepenpatroon. Deze elegante uitstraling valt goed te combineren met witte of zwarte keukenbladen en accessoires voor een luxe look en feel.

VT wonen (hout) keuken

Houtlook keuken

De uitstraling van een houten keuken kun je op verschillende manieren in huis halen. Bijvoorbeeld met een echte massief houten keuken of door te kiezen voor een houtlook keuken.

Houtlook is een alternatief op een volledig houten keuken en daarom ook goedkoper. Dit komt doordat het basismateriaal bestaat uit MDF. Een houtlook keuken is nauwelijks te onderscheiden van een echte houten keuken en heeft dus ook dezelfde uitstraling.

De voordelen van een houtlook keuken:

 • Stijlvol alternatief voor een massief houten keuken
 • Goedkoper
 • Makkelijk te onderhouden
 • Sfeervol met een warme uitstraling

ER-Alteiche-natur_01-1296x1024

Wanneer kies je voor echt hout vs. houtlook?
Vraag het aan een van onze adviseurs!


Houten keuken industrieel

Een industriële keuken verlangt naar robuusten en stoere materialen. Toch kun je de industriële stijl wel iets gezelliger en warmer maken als je dit mixt met houten keukenfrontjes. Combineer dus de industriële stijl van je interieur met houten en realiseer een houten industriële keuken.

MP_schwarz_ultramatt_EV_Asteiche_schwarz_02-800x843-1-e1638978796286

Meubelen in dezelfde stijl 

Creëer eenheid in je woning door de meubels te laten maken met hetzelfde materiaal als de keuken. We kunnen namelijk van, het door jou gekozen materiaal, ook een servieskast, tv-meubel, dressoir of bijkeuken maken.

2019_STRETTO_FA_natural_asteiche_OPACO_steel_gold-brown_Detail02_20173-19-e1638978924917-1024x683

Zwarte keuken met hout 

Combineer bijvoorbeeld robuust hout met mat zwarte kranen of handgrepen voor een unieke zwarte keuken. Dit valt ook mooi af te werken met een werkblad van beton. Wil je toch een materiaal dat minder kwetsbaar is dan beton? Denk dan eens aan keramiek, graniet of dekton.

7.-Zwarte-keuken-Bord-Zwarte-kraan-5-1024x683

Houten werkblad

Wanneer een volledig houten keuken niet de stijl is waar je voor wilt gaan, kun je toch hout nog terug laten komen in de keuken. Dit kan door middel van een houten werkblad. Dit geeft de keuken alsnog het natuurlijke element maar dan op een subtiele wijze.

Een houten werkblad creëert een uniek aanrecht omdat elk houten werkblad weer anders is. Daarnaast is de keuze van houtsoort ook groot waardoor je eindeloos combinaties kan maken.

Houten werkblad in zwarte keuken

Ontdek deze houten keukens in onze grote showroom en bespreek je wensen met een adviseur!

Meer artikelen

Landelijke keuken
Een landelijke keuken: Het hart van het huis met karakter

Een landelijke keuken is meer dan een plek waar gekookt wordt; het is het kloppend hart van het huis, waar warmte, gezelligheid en karakter samenkomen. Deze keukenstijl, gekenmerkt door het ...

- Keukens
Witte hoogglans l-vorm keuken
Populair en veelzijdig: een L-keuken

Afmeting vereiste voor een L-keuken

Er zijn genoeg mogelijkheden voor het plaatsen van een hoekkeuken. Je moet natuurlijk wel de hoek om kunnen, dit betekent dat je een minimale ...

- Keukens
Moderne keuken met blad dat doorloopt naar de achterwand

3D tekening van jouw nieuwe houten keuken?

Na het adviesgesprek heb je niet alleen een concreet idee van hoe je nieuwe keuken eruit zou kunnen zien. Je krijgt ook nog een gedetailleerde 3D-tekening.

Maak een afspraak