energielabels

Energielabel van A+++ naar B

Nieuwe energie labels

Sinds maart 2021 zijn er voor bepaalde productgroepen nieuwe energielabels. Het gaat onder andere om vaatwassers, wasmachines, koel- en vrieskasten en wijnklimaatkasten. Vanaf september 2021 komt er ook een nieuwe label voor lampen en het doel is om in 2025 voor alle andere productgroepen het nieuwe label te verplichten.

Waarom zijn er nieuwe labels?

De labels die we gewend zijn loopt van D tot A+++. De laatste tijd kregen veel apparaten het label A+++ omdat deze producten steeds zuiniger worden. Om meer onderscheid in de energielabels te creëren is er besloten de schaal aan te passen. Alle +++ gaan weg en we starten nu bij G en eindigen bij A. Er vallen nu nog geen producten in groep A, zo reserveren we ruimte voor ontwikkeling in de toekomst.

De kleur van het label

Een beetje puzzelen wordt het nog wel de komende tijd omdat deze nieuwe classificering niet voor elke producttype geldt. Bijvoorbeeld het label B op een vaatwasser is heel hoog, maar het label B op een oven is juist lager. Kijk daarom vooral naar de kleur op het label. Dit loopt van rood tot groen. Hoe groener de kleur, hoe zuiniger het apparaat.

 

Bekijk de energie labels
nieuwe keuken

QR-code

Niet alleen verdwijnen de verwarrende plussen, ook komt rechtsboven een QR-code. Zo kan je met je telefoon meer informatie over je aankoop opzoeken. De apparaten die nu al bij je thuis staan, krijgen geen nieuwe classificatie. Zo zijn er straks oude én nieuwe energielabels in omloop.

qr code energielabel