keuken met kookeiland huyscollectie bar

5 fouten voorkomen bij aankoop keuken

Slimme keuken

Bij het kopen van een nieuwe keuken zien mensen vaak dingen over het hoofd. Ook maken mensen vaak de verkeerde keuzes, waar ze achteraf spijt van hebben. Dit kost veel energie en geld om te laten herstellen of later aan te passen. Iets wat je liever voorkomt! Lees de vijf meest voorkomende fouten en hoe je ze kunt oplossen!

1: Hoogte keuken

Een verkeerde werkhoogte. Het keukenblad is te hoog of te laag. Dit kan doordat er verkeerde onderkasten zijn besteld. In sommige gevallen word er niet eens over de hoogte van het werkblad gesproken. Test de hoogte van het werkblad in ons keukenlab. Zo weet je zeker dat je de komende jaren ergonomisch in de keuken staat.

ideale hoogte werkblad houten keuken

2: Beschadiging met handgrepen

Wil je handgrepen in de keuken? Veel mensen weten niet dat bij het openen van de draaideur de handgrepen tegen elkaar kunnen botsen en beschadiging aan de keuken geeft.

Kies je voor een grote handgreep en wil je een draaideur? Plaats de handgreep dan verticaal. Wil je de handgreep horizontaal? Dan is het verstandig om een lade te nemen in de keuken. Zo voorkom je schade aan jouw keuken!

 

handgrepen keuken plaatsing

3: Verlichting

Geen verlichting of verlichting op de verkeerde plek in de keuken. Vaak word verlichting vergeten of niet eens benoemd tijdens het gesprek omdat dit extra kosten met zich meebrengt. Een goede verlichting is cruciaal in de keuken. Naast de standaard plafondverlichting zijn er lichtpunten nodig onder hangkasten en eventueel enkele spots bij de afzuigkap. Ook het werkblad en het kookvlak moet je goed kunnen zien wat je doet. Zo heb je elke dag plezier van goede verlichting in de keuken!

verlichting keuken

4: Kleur

In keukenshowrooms zijn alle producten verlicht met showroomverlichting. Dit geeft vaak een vertekend beeld met hoe het uiteindelijk bij jou thuis eruitziet in daglicht. Dit kun je oplossen door het door jou gekozen frontje mee te nemen in onze daglichtkamer. Zo weet je zeker wat je thuis aantreft als de keuken gemonteerd is door een van onze ervaren keukenmonteurs.

5: Gebruiksvriendelijkheid

Ga niet alleen af op het uiterlijk van een keuken, maar denk ook in zones. Pas in de praktijk komen de meeste ergernissen naar boven. Onderzoek toont aan dat er vijf zones zijn met een vaste volgorde: voorraad eten en koelkast (paars) – bergruimte (geel) – spoelbak en vaatwasser (blauw) – eten bereiden (groen) – koken en kookspullen (grijsblauw). Zorg dat je een ergonomische driehoek hebt in het koken, spoelen en bereiden, dit voorkomt veel heen en weer lopen in de keuken.

ergonomie in de keuken

15 Ideeën voor een keukenopstelling

Ook leuk om te lezen

Naast de praktische aspecten moet ook de stijl en de opstelling van de keuken bij jouw wensen passen. Ontdek in dit artikel 15 creatieve keukenopstellingen!

Gratis wooninspiratie e-magazine!

Download het e-magazine en laat je verrassen door handige tips, keukenweetjes, badkamerideeën en tegel inspiratie.